Šoruden, gatavojot konservu, marinējumu un ievārījumu krājumus ziemai, daudz strādājusi Elita Usa. Šajā numurā daži viņas kulinārijas noslēpumi.
Šoruden, gatavojot konservu, marinējumu un ievārījumu krājumus ziemai, daudz strādājusi Elita Usa. Šajā numurā daži viņas kulinārijas noslēpumi.
– Siltumnīcā novāktie pēdējie zaļie tomātiņi parasti neienākas, bet kļūst melni, jo jau ir salnas skarti. Tāpēc no tiem vāru biezeni.
Tomātus nomazgā, sagriež. Emaljētā katlā ielej ceturtdaļglāzi ūdens un sautē tomātus, kamēr tie izjūk. Tad izberž caur sietu. Sīki sagriež garšsaknītes un lapiņas, kādas nu dārzā vēl atrodamas, – pētersīļus, selerijas, dillītes, papriku, sīpolus, ķiplokus. Pāris ēdamkarošu eļļas ielej katlā un garšsaknes viegli apcep, pasautējot, lai ātrāk kļūst mīkstas. Pievieno zaļo tomātu biezeni un vāra uz lēnas uguns apmēram pusstundu, līdz sabiezē. Var piebērt arī kādu no importa garšvielu maisījumiem. Kad biezenis gatavs, tam (rēķinot uz puslitru masas) pievieno tējkaroti cukura, tējkaroti sāls, uzkarsē un beigās pielej tējkaroti etiķa esences. Karstu pilda 0,5 l burciņās. Lieto pie gaļas un medījumu ēdieniem, var likt uz sviestmaizes.
Gatavoju arī svaigu garšaugu maisījumu, ko pievienoju zupām. Izmantoju pētersīļus, selerijas (saknes un zaļumus), burkānus dillītes, mazliet ķiploku. Zaļumus sagriežu, saknītes sarīvēju. Sajaucu ar sāli šādās attiecībās – uz 0,5 l masas lieku divas ēdamkarotes sāls. Bļodā visu samaisu, ļauju izdalīties sulai un tad, cieši piespiežot ar koka karoti, lieku mazās burciņās (ar aizgriežamiem vāciņiem), tā, lai masas virspusē ir sālītas garšaugu sulas slānītis. Glabāju ledusskapī. Kad vāru zupu, sāls vietā pievienoju šo zaļumu maisījumu.