Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Vai iespējams uzņēmumam iztikt bez grāmatveža?

Teorētiski uzņēmums var arī iztikt bez grāmatveža, jo nelielā uzņēmumā grāmatvedības darbus var veikt pats uzņēmuma vadītājs, ja vien viņam ir pamata zināšanas par šo jomu. Piemēram, grāmatvedības pakalpojumu sniedzējs noteikti var sava uzņēmuma grāmatvedību kārtot pats. Taču – mēs taču nelabojam paši sev zobus un negriežam paši sev matus – katru darbu vislabāk uzticēt cilvēkiem, kuri to prot vislabāk un ir konkrētajā jomā mācījušies un ieguvuši pieredzi.

Jā, uzņēmums var iztikt bez grāmatveža, bet ir jāuzdod jautājums, vai tiešām un kāpēc vajadzētu iztikt? Laikā, ko uzņēmuma vadītājs tērēs atskaišu sagatavošanai vai algu aprēķiniem viņš, visticamāk, daudz efektīvāk varētu darboties uzņēmuma attīstīšanā un peļņas gūšanā.

Mūsdienīgs grāmatvedis

Jāapzinās, ka grāmatvedis ir viens no pamata un svarīgākajiem darbiniekiem jebkurā iestādē vai uzņēmumā, jo viņa galvenais pienākums ir kārtot un pārraudzīt finanses. Mūsdienu grāmatvedim ir jāspēj ne tikai fiksēt un attiecīgajās ailītēs ierakstīt visi veiktie darījumi, bet jāpārzina arī nodokļi, finanšu plānošana, personāla un lietvedības un daudzi citi jautājumi, lai uzņēmums strādātu saskaņā ar likumdošanu un attīstītos.

Svarīga arī pieredze

Tāpēc, izvēloties grāmatvedi savam uzņēmumam, noteikti ir jānoskaidro, cik plašas ir viņa zināšanas un pieredze par šo jomu. Jāatzīst gan, ka darba intervijā to ir pagrūti noskaidrot, jo vislabāk par profesionalitāti var pārliecināties darbos, taču var mēģināt zināšanas pārbaudīt, uzdodot konkrētus jautājumus par jomām, kurās grāmatvedim ir jāspēj labi orientēties – grāmatvedība, lietvedība, nodokļi, bizness un audits.

Dažkārt uzņēmumi izvēlas sadarboties ar grāmatvežiem, kas tikko nāk no augstskolas sola. Jā, visticamāk, viņi ir apguvuši visas nepieciešamās pamata prasmes, taču bez praktiskas pieredzes uzreiz kļūt par uzņēmuma vienīgo grāmatvedi būs grūti. Labāk, ja grāmatvedis sāks strādāt kā palīgs, pamazām iepazīstot šo nozari un paplašinot savu pieredzi. Ja ir vēlme ietaupīt resursus, tad labāk izvēlēties nevis studentu, bet gan ārpakalpojumu grāmatvedi konkrētu pakalpojumu sniegšanai.

Nozīme arī raksturam

Tāpat uzņēmuma vadītājam, meklējot piemērotāko grāmatvedi, jāizvērtē arī kandidātu rakstura īpašības, jo turpmāk ar šo cilvēku nāksies daudz sadarboties. Grāmatvedim noteikti ir nepieciešams pedantisms, pacietība, precizitāte, taču mūsdienās viņam jāspēj arī analizēt, saskatīt kopsakarības, lai būtu uzņēmuma vadītāja padomdevējs un sabiedrotais.

Galu galā – jebkurā profesijā vislabākie ir cilvēki, kuriem patīk savs darbs un kuri to dara ar prieku. Ja uz darbu dodamies ar smaidu un sajūtu, ka gribas satikt kolēģus, gribas strādāt un gribas attīstīties kopā ar uzņēmumu, tad viss ir kārtībā. Labākais grāmatvedis būs tas, kuram deg acis par savu darbu, kurš starp skaitļiem jūtas kā zivs ūdenī.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

  1. Tāpēc jau Latvijā ir di… sā, ka grāmatveži galvenie.
    Galvenie, jo palīdz priekšniekam taisīt rēbes.
    Normālā valstī speciālisti, kuri rada produktu, ir galvenie

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.