Aizraušanās. Kūkas gatavo, aizvien eksperimentējot.
Lelde Meškauska nu jau vairākus gadus ir baušķeniece, lai gan bērnība aizvadīta Bauskas novada Brunavas pagasta Grenctālē. Leldes ģimeni vieno burtiņš «L» – ar mammas Lolitas un tēta Laimoņa mīlestību pasaulē nākušas četras meitiņas – Lelde, Linda, Liene un Līva, un mājām dots nosaukums «Liepavoti».
«Melnā prinča» laiks
Lelde kopā ar vīru Raimondu audzina meitiņas Annu un Alisi, daudz laika velta ģimenei, bet ikdienas steigā neaizmirst par sevi un par to, kas rada prieku dvēselei. Viņa atklāj: «Esmu absolvējusi Latvijas Universitātes Uzņēmējdarbības fakultāti, taču mani saista radošas lietas.» Vēl nesen aktīvi apmeklējusi Bauskas mākslas salona «Meistars Gothards» gleznošanas un lietišķās mākslas meistarklases. Taču stāsts būs pavisam par ko citu. Pēdējā laika aizraušanās Leldei ir kūku cepšana. «Tas man ir izaicinājums, visu laiku meklējot un eksperimentējot ko jaunu,» atzīst baušķeniece.
Līdz 30 gadu vecumam Lelde kūkas nav ēdusi, reizēm pagaršojusi tikai kādu kumosiņu. Viss sācies ar «Melno princi», kuru intereses pēc pagaršojusi pie draudzenes mammas un apēdusi pat trīs kūkas gabalus. Tā sākās «Melnā prinča» laiks – šī kūka tika cepta teju gandrīz visām radu jubilejām. Kūka topā bija aptuveni divus gadus, ik pa brīdim mainījies vien dekorējums.
Triju dienu darbs
«Vēlējos pamēģināt ko vairāk, sāku izzināt receptes, sekoju līdzi blogiem, kuros meitenes dalās ar saviem konditorejas eksperimentiem. Smeļoties no citu meistaru idejām un pieliekot klāt savējās, radās manas receptes,» stāsta Lelde.
Daudz eksperimentējot, katru reizi cenšoties ko mainīt, līdz šim tapušas melleņu un piena šokolādes musa kūka, aveņu un baltās šokolādes musa kūka, trīskrāsu šokolādes kūka, ogu-siera kūka un bērnu iemīļotā «Oreo» kūka. «Manas tortītes pārsvarā sastāv no desertiem, dažādām ogām un šokolādes,» apstiprina Lelde.
«Esmu prasīga pret sevi, daudzās lietās maksimāliste, pat perfekcioniste, lai taptu iecerētā kūka, vajadzīgas trīs dienas. Pirmajā dienā top ideja par kūkas sastāvu, noformējumu, ņemot vērā adresātu, viņa raksturu, tiek izzināts, kāds būs galda noformējums, dekorācijas, tad gatavoju kūkas karodziņu, kas ir neatņemama sastāvdaļa un simtprocentīgs roku darbs. Vienmēr domāju, ko un kā darīt, lai katra kūka būtu citādāka. Tās var būt līdzīgas pēc sastāva, bet dekorējums neatkārtojas,» stāsta kūku autore.
Otrajā dienā top biskvīts, dekorējums un pildījums. Lelde atklāj: «Biskvītus pārsvarā cepu no mandeļu miltiem, mans pēdējais atklājums ir biskvīts, kurš sastāv no marcipāna masas, mandeļu miltiem un olām, tas ir viegls un gaisīgs.» Tad seko musa pagatavoša-na – deserts uz olbaltuma un putukrējuma bāzes, vienu nakti tam jānostāv aukstumā. Kad tas padarīts, tiek veidotas dekorācijas. Bieži izmantoju pašceptus dažādu krāsu bezē cepumiņus, dažādu siluetu formas no cukura mastikas masas, Francijas makarūnus. Vasarā izvēlos dažādas svaigas ogas.
Trešajā dienā viss tiek likts kopā. «Vismīļākais process man ir dekorēšana, esmu gandarīta, ka pēdējās reizes sanācis pat labāk, nekā sākotnēji iztēlojos,» atzīstas Lelde. Idejas dekorēšanai tiek skatītas arī internetā, bet tā nekad nav precīza kopija.
Savam, tuvinieku un draugu priekam
Leldes draugi un radi augsti novērtējuši visas kūkas, bet to vidū atrod arī sev tīkamāko. Viņas māsas iecienījušas šokolādes kūku. Cepējai patīk variēt, tāpēc katru reizi tās ir citādākas – dažreiz rūgtākas, citkārt – saldākas. Daudziem garšo šokolādes kūka ar ogu musu, jo tajā izteikti saplūst saldais ar skābo, kas raksturīgs Leldes tortītēm. Pašai kūku autorei nav savas mīļākās receptes, viņa piekrīt teicienam: «Visi savi bērni mīļi.»
Daudzi mudinājuši iet uz mērķi – atvērt savu «kūkotavu», piedalīties konkursos «Kūku kari», «Latvijas gardākā kūka», bet Lelde atbild: «Es vēl nejūtos tik spēcīga, vēl jāmācās, jāaug savā meistarībā, varbūt tad…»
L. Meškauska savu aizraušanos pagaidām neplāno pārvērst biznesā, lai pelnītu naudu, bet to redz kā nodarbi savam priekam. Nākamais izaicinājums šajā jomā ir spoguļglazūras tehnikas apgūšana, ir noskaidrotas receptes, un jāķeras pie darba. Vēlētos piedalīties arī meistarklasē.
Ziemassvētki dzimtas mājās
Ciemos iešana vairs nav iedomājama bez kūkas, tā jau ir Leldes vizītkarte. «Kad pienāk svētki, visi no manis kaut ko gaida. Ja es ierastos bez kūkas, mani noteikti neielaistu iekšā,» smej Lelde. Vaicājot Leldes vīram par viņa iecienītāko kūku, Raimonds atzīstas, ka biežāk redz, kā sieva tās aiznes prom, dāvinādama kādam citam.
Jau vairākus gadus visa ģimene – Leldes māsas ar vīriem, mazās atvasītes, mamma – Ziemassvētku vakarā satiekas dzimtas mājās «Liep-avoti». Vienmēr ir padomāts par svētku galda cienastu. Parasti tiek pasniegti jau iecienītie ēdieni, tos katru reizi pagatavojot nedaudz citādāk, interesantāk. Viens no favorītēdieniem ir «Trusis Bauskas alū» un arī karpa, kuru šoreiz gatavošot ar žāvētiem augļiem. Saldajā tiks pasniegta šokolādes-apelsīnu-piparkūku musa kūka karstvīna-dzērveņu želejā, kura tiks cepta pirmo reizi. Lelde novēl katram satikt nesatikto, atrast meklēto un piepildīt nepiepildīto, noticēt Ziemassvētku brīnumam.
Trusis Bauskas alū
1 trusis,
0,5 l Bauskas alus,
1 burkāns,
1 paprika,
2 ķiploka daiviņas.
Saldētu trusi vismaz stundu pirms gatavošanas patur ūdenī, apcep uz pannas ar pipariem un sāli, liek katlā, pārlej ar alu un sautē. Atsevišķi sacep sīpolus, ķiplokus, burkānus un papriku, pievieno trusim un sautē, līdz gatavs. Ja vēlas, beigās var pieliet saldo krējumu.
Ogu-siera kūka
Vidēja lieluma kūkai nepieciešams:
5 olas,
7 ēdamkarotes mandeļu miltu,
5 ēdamkarotes cukura,
500 g dažādu ogu,
300 g saldā krējuma,
300 g siera «Mascarpone»,
200 g cukura,
20 g želatīna,
svaigas ogas.
Ieber bļodā želatīnu un uzbriedina.
Gatavo biskvītu: ieslēdz krāsni uz
180 grādiem. Divās bļodās atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumiem pievieno cukuru un puto stingrās putās. Atsevišķi uzputo dzeltenumus. Masas sajauc, pievieno mandeļu miltus, samaisa un lej formā. Cep aptuveni 20 minūtes, līdz biskvīts smaržo un ir zeltaini brūns. Atdzesē.
Gatavo krēmu: ūdens peldē kausē želatīnu, nedaudz pielej saldo krējumu, lai to atšķaidītu. Ja saldētas ogas, tad tās atlaidina. Puto saldo krējumu ar cukuru. Pievieno «Mascarpone» sieru. Piejauc želatīnu un ogas. Visu samaisa un lej uz biskvīta. Novieto aukstumā, lai sastingst. Dekorē ar ogām.



