Piektdiena, 7. novembris
Helma, Lotārs, Pērle
weather-icon
+8° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Reģionālais pusfināls norisināsies Bauskā

Sestdien, 4. jūlijā, Kantrifestivāla laikā Bauskā norisināsies «Rimi Latvia» rīkotā konkursa «Latvijas gardākā kūka» pirmais reģionālais pusfināls, kurā tiksies desmit labākās kūku cepējas no Zemgales.

Dalībnieču vidū ir arī Bauskas un Rundāles novada pārstāves – Kristīne Latve, Agnija Ruhocka un Arta Brikere, informēja SIA «Rimi Latvia» sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

«Rimi Latvia» pārstāve stāsta, ka kūku čempionāta atklāšana pie lielveikala paredzēta pulksten 12, kad pusfinālistēm tiks dota aptuveni viena stunda, kuras laikā būs sevi jāpierāda labākās un gardākās tortes izgreznošanā. Plānots, ka ap plkst. 14 jau būs noskaidrotas divas kūku meistares, kas dāvanā saņems virtuves kombainu un jau 15. augustā cīnīsies par galveno balvu – 500 eiro dāvanu karti no «Rimi» – konkursa finālā Rīgā.

Dāvās «Derpeles» iemītniekiem

Zemgales desmit gardākās kūkas Bauskā vērtēs «Rimi gardēži» – kafejnīcas «Kūkotava» bijusī īpašniece, garšu lietpratēja Liene Zemīte, šefpavārs Normunds Baranovskis, kulinārijas eksperte, mājaslapas un žurnāla «Četras Sezonas» redaktore Signe Meirāne, finansiste Ilze Jurkāne. Ekspertu vidū būs arī Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks. Viņi klātienē vērtēs ne vien kūku garšas bagātību, bet arī vizuālo noformējumu, kā arī Zemgales kūku cepēju meistarību.

Pasākuma laikā par muzikālo baudījumu rūpēsies grupa «Flame and the Roltones», «Sestā jūdze», «Cita diena» un Aivars Birzgalis kopā ar grupu.

Apmeklētājiem gan nav paredzēts nobaudīt konkursa kūkas.

I. Bite paskaidroja, ka nolemts – ar tām tiks iepriecināti Bauskas novada pansionāta «Derpele» iemītnieki. Iedzīvotāji kūku čempionāta laikā varēs degustēt īpašo «Rimi» kūku, ko pagatavojuši lielveikala konditorejas meistari.

No vēstures apcirkņiem
Baušķeniece Agnija Ruhocka šajās gardēžu sacīkstēs startēs ar citronkūku «Doroteja», ko nosaukusi par godu Dorotejai fon Mēdemai, kura dzimusi un augusi Bauskas pusē, bijusi Kurzemes-Zemgales hercogiene un hercoga Pētera Bīrona sieva.

Agnija aizraujas ar vēsturisku kūku recepšu pētīšanu, par ko «Bauskas Dzīve» jau rakstījusi iepriekš. Senās vēsmas iekļautas arī viņas radītajā citronkūkā. Lai gan citrusaugļi neatbilst Latvijas dabas resursiem, tie mūspusē nelielā daudzumā bijuši pieejami kopš 19./ 20. gs. mijas.

Agnija konkursā startē vien prieka pēc un īpaši nesaspringst par laureātes godu. «Uzskatu, ka jau ar nokļūšanu šajā pusfinālā visas esam uzvarētājas. Papētīju arī konkurentes un uzskatu, ka visām ir gardas, skaistas, perspektīvas kūkas,» pastāstīja A. Ruhocka. Vai laikasptākļi, kurus brīvdienās sola tveicīgus un karstus, neietekmēs kūkas garnēšanu? Agnija ir pārliecināta, ka ar viņas tortes krēma konsistenci visam esot jābūt kārtībā.

Rupjmaize cieņā
Rundāliete Arta Brikere sestdien prezentēs «Zemnieku kūku». «Mūsmājās rupjmaize jau izsenis cienīta un izmantota visās ēdienreizēs, tāpat arī svētku kūkās. Apvienojumā ar dzērveņu skābumiņu un putukrējuma maigumu šī kūka rada baudījumu kā Latvijas gardākā kūka. Iesaku pamēģināt šo kūku tiem, kam apnikusi ierastā olu biskvīta torte – tas būs kas jauns,» teic A. Brikere.

Viņa atklāj, ka satraukums jau manāms šajās dienās, jo konkurence liela. Visas konkursa kūkas esot greznas un gardas, pašai arī interese jau kādu recepti izmēģināt. Vairāk Arta lūkojoties meduskūku virzienā, jo tās viņas saimē arī iecienītas. Konkursam kūku rundāliete ceps piektdien, tas esot arī labāk, jo tā pagūs ievilkties, un garša tad būšot izteiksmīgāka. Arta atzīst, ka būs grūti darboties tik plašas auditorijas priekšā, jo sākumā domājusi, ka pasākums būs slēgtāks. «Ceru, ka rokas netrīcēs un kūka izdosies tāda, kā iecerēta,» optimistiski noskaņojas Arta.

Ar Latvijas produktiem
Īslīciete Kristīne Latve vērtētājiem piedāvās degustēt viņas pašas radīto meduskūku ar zemeņu pildījumu. Kristīne tortes cep vairāk nekā desmit gadu, un ģimene nevarot iedomāties nevienas svinības bez tradicionālās meduskūkas. «Medus ir viens no tiem produktiem, ar ko Latvija lepojas, kā arī viena no senākajām saldumvielām, ko izmantoja cukura vietā. Rundālē katru gadu tiek rīkotas zemeņu dienas, ar ko mūspusē arī lepojamies. Tāpēc radās kūka, kurā ietvertas zemenes un medus,» kūkas tapšanu raksturo Kristīne.

Ilgi domājusi, vai pieteikties konkursam, līdz beidzot vīrs pamudinājis, sakot: «Visi slavē tavas kūkas, kāpēc tev nepamēģināt!?» Tā pēdējā brīdī pieteikums tapis. Savas izredzes konkursā Kristīne vērtē piesardzīgi. Viņai neesot skaidrības, kāds ir uzstādījums. Ja meklē Latvijas garšu un pusfinālam atlasa kūku ar Indijas riekstu garšu, neesot saprotams, ko tad īsti lūkojas atrast. «Ja tā ir Latvijas garša, sastāvdaļām vajadzētu būt pašmāju. Nolikumā gan bija rakstīts, ka vajag būt kaut kam jaunam, mūsdienīgam. Sestdiena arī parādīs un atklās, kas vērtētājiem būtiskākais,» teic K. Latve.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.