Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

2196 kilometri 18 dienās; Baušķenieks Ivars Prīsis savu veloceļojumu pa Lietuvu dokumentē fotogrāfijās

Baušķenieks, velobraukšanas entuziasts un fotogrāfs Ivars Prīsis Jauncodes bibliotēkā atklājis fotoizstādi ar labākajiem mirkļiem no ceļojuma Lietuvā pirms diviem gadiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Baušķenieks, velobraukšanas entuziasts un fotogrāfs Ivars Prīsis fotoizstādes atklāšanā Jauncodes bibliotēkā. Foto: Kaspars Kalējs

Velobraucējs Ivars Prīsis atklāja, ka 18 dienu laikā kopā nobraukti 2196 kilometri, kas ir 122 kilometri dienā. Šādu kilometrāžu vidēji dienā viņš pavada treniņos arī ikdienā.

Vairāk nekā divi tūkstoši kilometru

Uz izstādes atklāšanu Jauncodes bibliotēkā bija sanākuši fotogrāfa kolēģi un draugi. Skatāmas vairāk nekā 30 fotogrāfijas no ceļojuma Lietuvā. Interesenti varēja iepazīties arī ar Ivara Prīša veikto maršrutu pa Lietuvu. Šī nav pirmā velobraucēja un fotogrāfa veidotā izstāde šajā bibliotēkā. Ar dažādiem fotomirkļiem viņš gan bibliotēkas apmeklētājus, gan fotografēšanas entuziastus ir aicinājis jau iepriekš.Pirmais brauciens pa Lietuvu noritēja 15 dienas, un tika nobraukti 1820 kilometri. Tas tika veikts no 2020. gada 2. līdz 16. augustam, bet otrais brauciens 376 kilometru garumā tika rīkots no 21. līdz 23. augustam.«Laikapstākļi bija tuvu ideāliem. Laiks bija patīkams, lēns vējš, kas atviegloja braukšanu ar velosipēdu. Kauņā bija lētākais hosteļa numuriņš – maksāja 11 eiro par nakti, Viļņā vien 13 eiro,» ceļojumu raksturo Ivars Prīsis, «pusotru gadu kādreiz, būdams armijā, dienēju Lietuvas pilsētā Tauraģē. Armijā biju sapieris, pirotehniķis. Viens no šī ceļojuma mērķiem bija apskatīties, kas pa šo laiku pilsētā mainījies. Arī Palanga, Druskininki bija viens no galamērķiem.» Hosteļos un viesnīcās naktsmītnes kopumā izmaksājušas 272 eiro.I.Prīsim vienmēr līdzi esot rezerves kamera ritenim, dažādas atslēgas, siltas drēbes, ūdens. Fotografēšanas entuziasts atklāja, ka teltīs tomēr viņš neguļ. «Varu drošāk braukt, ja zinu, ka būs, kur palikt, un būs iespēja nomazgāties un sākt jaunu dienu patīkami,» izstādē klātesošajiem atklāja I. Prīsis.

Foto: Kaspars Kalējs

Iesaka kā tradicionālo, tā maz zināmo

Vairāku dienu garumā apceļotas un iemūžinātas vairākas Lietuvas pilsētas – Druskininki, Palanga, Kauņa, Viļņa, Telši, Tauraģe, Ķēdaiņi, Utena, Anīkšči, Rokišķi. Sanākušajiem viesiem Ivars Prīsis demonstrē savu fotogrāfiju slaidrādi. «Iebraucot Druskininkos plkst. 19, vēl vakarā bija 32 grādus silts. Druskininku lepnums ir muzikālās strūklakas. Otrās dienas vakarā ierados Viļņā,» stāsta Ivars Prīsis.Ceļotājs kā vienu no pirmajiem apskates objektiem aplūkojis Krusta kalnu Lietuvā, bet pats ļoti iesaka aizdoties uz Anīkšču pilsētu. «Tur būs, ko redzēt. Mani šī pilsēta ļoti pārsteidza. Protams, iesaku aizbraukt arī uz Palangu, arī uz Telšiem, kur ir skaista promenāde un ezers. Protams, Druskininki, Trāķu pils. Daudzi šos objektus jau esam aplūkojuši,» pastāstīja fotogrāfs. «Ko vajadzētu redzēt, bet neredzēju? Noteikti vēl gribētu aizdoties uz Lietuvas «Latgali» – Ignalīnu, Visaginu, pilsētām pie Lietuvas-Baltkrievijas robežas.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Sanākušajiem viesiem Ivars Prīsis demonstrē savu fotogrāfiju slaidrādi. Foto: Kaspars Kalējs

Patīk tvert dabas mirkļus un arhitektūru

Apmeklētāji jautāja, kāda Lietuvā ir iedzīvotāju attieksme – vai ceļotājiem atsaucīgi? «Noteikti, un ne tikai Lietuvā. Arī Igaunijā cilvēki sniedz palīdzīgu roku, ja tā nepieciešama. Garākais brauciens Lietuvas ceļojumā ar velosipēdu sasniedza 195 kilometrus dienā. Klaipēdā arī satikos ar senu draugu,» teic Ivars Prīsis.Vislabāk Ivaram Prīsim patīkot bildēt dabu un arhitektūru. «Nākamā fotogrāfiju izstāde gaidāma 2022. gada septembrī ar pagājušā gada ceļojumu pa Igauniju. Šo ceļojumu gribēju noslēgt līdz ar Tokijas Olimpiskajām spēlēm, bet ne viss izdevās, kā plānots. Vēlējos Baltijas valstis apceļot vienā braucienā uzreiz, bet sākās migrācijas krīze uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, arī epidemioloģiskā situācija saasinājās, sākās lietainais laiks,» saka Ivars Prīsis.

Foto: Kaspars Kalējs

Sanākušie jautāja, vai fotogrāfam un velosipēdistam Ivaram Prīsim patīk ceļot un braukt ar velosipēdu vienam. «Ja braucu ceļojumos viens, varu apstāties, kur vēlos un kad to gribu. Arī treniņos ar velosipēdu braucu viens,» saka Ivars Prīsis.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.