Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Kovida analīžu punkts Bauskā darbojas ar maksimāli iespējamo kapacitāti; rindā tāpat jāgaida nedēļa

Strauji pieaugot «Covid-19» omikrona paveida izplatībai, laboratorijās turpina veidoties garas rindas «Covid-19» analīžu nodošanai. Iepriekš tika skaidrots, ka «sastrēgumus» veido skolēni ar mērķi atgriezties no karantīnas, tagad, lai pārtrauktu karantīnu, izglītojamiem tests vairs nav jānodod, tomēr tamdēļ rindas uz analīzēm nav sarukušas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai laboratorijā nodotu «kovida» testu no deguna un rīkles, Bauskā  jāgaida vesela nedēļa. «Centrālās laboratorijas» analīžu pieņemšanas punktā Bauskā pirmdien, 7. februārī, uz «kovida» testu iespējams pierakstīties, sākot no 14. februāra, arī «E. Gulbja laboratorijas» filiālē Bauskā tuvākais pieņemšanas laiks «Covid-19» analīžu nodošanai ir šajā pašā dienā – 14.februārī.

«Centrālās laboratorijas» valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa paskaidroja, ka pašlaik stacionārais analīžu nodošanas punkts Bauskā darbojas ar maksimāli iespējamo kapacitāti un tiek strādāts pie tā, lai šeit papildus nodrošinātu arī «Covid-19» testu mobilo nodošanas punktu. Šāds mobilais punkts pirmajā reisā devies 1. februārī uz Jūrmalu, tas izveidots, ņemot vērā iedzīvotāju straujo saslimšanu ar «Covid-19» un līdz ar to paaugstināto pieprasījumu attiecīgu analīžu veikšanai šī vīrusa noteikšanai. Lielākais šķērslis testēšanas papildu jaudas nodrošināšanai esot speciālistu trūkums un saslimstība arī esošo mediķu vidū.

Centrālās laboratorijas mobilais analīžu nodošanas punkts Jūrmalā – Kauguros. Foto: Aija Kinca/Latvijas Televīzija

S. Lapiņa atzīmēja, ka Bauskā «Centrālās laboratorijas» stacionārais analīžu nodošanas punkts strādā sešas dienas nedēļā un dienā vidēji pieņemto pacientu skaits svārstās no 130 līdz 160. Šī gada pirmajā mēnesī te pieņemti 2242 pacienti, salīdzinājumam S. Lapiņa min pērnā gada janvāri, kad Bauskā tika apkalpots 1391 pacients, bet decembrī 917 personu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Pieņemšanas laiks analīžu nodošanas punktā Bauskā nav saīsināts, pacienti tiek apkalpoti atbilstoši algoritmam. Diemžēl esošajā epidemioloģiskajā situācijā  lielas rindas testa nodošanai veidojas arī tāpēc, ka daudzi ierodas bez pieraksta – «Centrālās laboratorijas» personāls savu iespēju robežās cenšas pieņemt visus,» skaidro S. Lapiņa.

Bauskas novada veselības un sabiedrības labklājības nodaļas vadītāja Marta Augucēviča atklāja, ka sadarbībā ar «Centrālo laboratoriju» arī Bauskas slimnīcas uzņemšanas nodaļā tiek ņemti paraugi, taču ne visiem gribētājiem, bet tikai slimnīcas pacientiem. Arī slimnīcas personāls ikdienā veic testēšanu darbiniekiem, kuri noteikti kā kontaktpersonas, kā arī tiek nodrošināta regulāra stacionāra pacientu testēšana un rutīnas darbinieku testēšana.

«Visu iedzīvotāju testēšanu slimnīca  nevar nodrošināt – telpu un cilvēkresursu kapacitāte  novirzīta pacientu aprūpei, tostarp arī «Covid-19» pacientiem,» paskaidro M. Augucēviča.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Covid-19» testēšana jeb SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtnes noteikšana ir valsts apmaksāts pakalpojums šādos gadījumos:

• klīnisku indikāciju gadījumos (akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u. c),

• epidemioloģisku indikāciju gadījumos (kontaktpersonas statuss),

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

• rutīnas skrīninga gadījumos (veselības, izglītības, sociālās u. c. nozaru pārstāvjiem atbilstoši SPKC algoritmam).

Akūtu slimības simptomu gadījumos tests veicams bez ārsta nosūtījuma.

Ja ir saslimšanas simptomi un līdz Covid-19 testēšanai ir jāgaida, ieteicams palikt mājās un ierobežot kontaktus ar citiem, neiet uz sabiedriskām vietām, neapmeklēt pasākumus. Ja iespējams, uz testu jādodas ar personīgo auto un jālieto sejas maska.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (3)

  1. Jautājums:
    Pirms gada tika uzsākta vakcinācija. Kā vērtējat rezultātus?

    Atbilde:
    Rezultāti ir ļoti labi, jo tika sasniegti visi nospraustie mērķi, pat vairāk. Daudz vairāk!

    Jautājums:
    Vakcinācijas mērķis bija pasargāt iedzīvotājus no Covid-19 infekcijas?

    Atbilde:
    Tieši tā! Cilvēki ir pilnībā pasargāti. Mazliet raitāk gan varētu notikt bērnu vakcinēšana, taču cilvēki aizvien vairāk saprot šo nepieciešamību, tādēļ drīzumā arī šajā sektorā būs pietiekama vakcinācijas aptvere. Pavisam noteikti!

    Jautājums:
    Kādēļ smagi slimo un mirst arī pilnībā vakcinētas personas, pat ar trešo balstvakcīnu?

    Atbilde:
    Tie ir meli. Vakcinētie nemirst no Covid-19. Ir jāsaprot, ka ir arī citas, ielaistas slimības. No tām tad arī daži nomirst. Ziņas par it kā vakcinētiem mirušajiem izplata tā saucamie antivakseri – sazvērestības teoriju piekritēji un viltus ziņu izplatītāji!

    Jautājums:
    Vai uzskatāt, ka vakcīna ir pilnīgi droša un piemērota jebkuram?

    Atbilde:
    Vakcīnu ražotāji ir vienprātīgi atzinuši vakcīnas par drošām. Līdz šim praksē nav bijis neviens nopietns incidents saistībā ar blaknēm vai veselības bojājumiem pēc vakcīnas saņemšanas, par nāves gadījumiem nemaz nerunājot. Nelielu apsārtumu dūriena vietā var uzskatīt par pilnīgi normālu organisma reakciju uz poti – tātad vakcīna strādā!

    Jautājums:
    Un tomēr, ja kāds uzskata, ka viņa veselības stāvoklis ir pasliktinājies, kā rīkoties?

    Atbilde:
    Pirmkārt, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš nodos informāciju kompetentajām iestādēm. Ja tiks saņemtas pamatotas sūdzības, ir paredzēta kompensācijas izmaksa 140000 eiro apmērā.

    Jautājums:
    Ko īsti ir devusi Covid-19 sertifikāta ieviešana un kādēļ to sauc par ‘sadarbspējīgu’?

    Atbilde:
    Sertifikāta ieviešana ir bijis ļoti efektīvs līdzeklis cīņā ar vīrusu. Sertifikāts ir novērsis vīrusa izplatību tādēļ, ka tas ir sadarbspējīgs!

    Jautājums:
    Pūļa imunitāte, vai viņa ir sasniegta?

    Atbilde:
    Pavisam noteikti! Lai arī viņa nav tāda, kādu neizglītotie cilvēki bija iedomājušies, taču viņa ir un darbojas ļoti efektīgi!

    Jautājums:
    Vakcinācijas sākumā jūs teicāt, ka potēšanās būs pilnībā brīvprātīga, jo to nosaka Latvijas republikas Satversme un Darba likums.

    Atbilde:
    Visi likumi un tiesības tiek pilnībā ievērotas – vakcinēšanās bija, joprojām ir un būs pilnībā brīvprātīga. Katram ir dota izvēle, vakcinēties vai to nedarīt.

    Jautājums:
    Kādēļ vēl aizvien Covid slimnieku ārstēšanai netiek pielietotas zāles, piemēram, Remdesivir?

    Atbilde:
    Šīs zāles tiks pielietotas, ja radīsies tāda nepieciešamība. Šobrīd tādas nav. Vakcinācija ir primārais!

    Jautājums:
    Ja vakcinācija nebūtu notikusi, kas būtu savādāk?

    Atbilde:
    Pilnīgi viss būtu daudz, daudz sliktāk! Jūs pat iedomāties nevarat, cik slikti tad būtu! Cilvēki slimotu un mirtu, mediķiem būtu milzīga noslodze, turklāt tas dotu smagu sitienu arī darba tirgum un valsts ekonomikai kopumā. Tikai pateicoties vakcinācijai un sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu ieviešanai mums ir izdevies to visu novērst!

  2. ja rindā jāgaida pat ilgāk kā nedēļa, lai saņemtu precīzu analīzi, tad kāda jēga ir Kariņa un mūsu vareno epidemiologu vēl dažas dienas iepriekš paustajam par pašizolāciju un daudziem citiem ierobežojumiem, ja jau nedēļu no testētajiem ar pozitīvu testu ir gandrīz puse?

    6
    1
  3. kas valdībai patreiz ir grūtākais- mēģināt puslīdz sausām kājām iziet no bieži vien pašu radītās “situācijas” jau divu gadu garumā.

    4
    1
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.