Gribējās uzzināt, ko pavasarī ēd lauku sētā. Jaunsaimniece Aija, kuru izdevās pierunāt atklāt savas virtuves noslēpumus, sacīja, ka sējas laikā tiekot ēsts tikai brokastu un vakariņu laikā.
Gribējās uzzināt, ko pavasarī ēd lauku sētā. Jaunsaimniece Aija, kuru izdevās pierunāt atklāt savas virtuves noslēpumus, sacīja, ka sējas laikā tiekot ēsts tikai brokastu un vakariņu laikā. Pusdienas lielākoties «paturot prātā», bet īpaši tās gatavot neesot laika.
Tāpēc brokastīs bieži tiek vārīta biezputra no putraimiem vai auzu pārslām, vai arī cepts olu kultenis ar speķi. Vakariņās pašu siltumnīcā plūkti salāti, redīsi, lociņi ar krējumu vai biezpienu, vārīti vai cepti kartupeļi un sacepts žāvēts speķis. Protams, ka šajās mājās netrūkst piena un rūgušpiena. Viena skābeņu dobe jau esot noplūkta, jo šī zupa mājiniekiem ļoti garšojot gan tikko vārīta (ar žāvētām ribiņām vai činguli), gan auksta, kad siltākā dienā zupu izvāra bez gaļas, ēd aukstu ar krējumu un cieti vārītu olu. Meita šogad beigs pamatskolu, tāpēc jādomā, kā pacienāt draugus. Šoreiz apsolītas divējādas tortes. Viena būs no biskvīta, skāba krējuma un jāņogu sulas želejas (biezpienam un sulai pievieno cukuru, vanilīnu un želatīnu – 30 g uz litru masas) kārtām. Otru Aija sauc par ātro kūku, jo tai viņa nopērk gatavas biskvīta ripas, kurās smērē ar želatīnu sajauktu putukrējumu un īpašu ievārījumu, ko šajās mājās ik rudeni vāra no Kaukāza plūmīšu biezeņa, kam pievieno gaļasmašīnā samaltus apelsīnus vai citronus (ar visu mizu!). Virsū uzrīvē šokolādi.
Pieneņu pumpuru konservi
No pilsētniekiem saņemtas vairākas pavasarīgu ēdienu receptes, bet, šķiet, ka zāle un zaļumi aug straujāk, nekā tos spējam patērēt. Gārses un pienenes jau lielas un vairs nav garšīgas, toties aug balandas. Lūdzam atsaukties saimnieci, kura varētu izstāstīt, kā no tām izvārīt garšīgu zupu. Zvaniet: 23365, Ingai.
Tikmēr baušķeniece Regīna Krūmiņa iekonservējusi… pieneņu pumpurus. Tos nomazgātus liek puslitra burciņā, pievieno piparus, ķiploka daiviņu, pārlej ar marinādi, kas tāda pati kā konservējot gurķus. Šādi sagatavotie pumpuri esot ļoti garšīgi, pievienojot tos dažādiem salātiem.