Skaistiem ķekariem šoruden pilni pīlādži. Saimniecēm sērmūkšļu gatavošana ziemai kļuvusi gluži vai modes lieta.
Skaistiem ķekariem šoruden pilni pīlādži. Saimniecēm sērmūkšļu gatavošana ziemai kļuvusi gluži vai modes lieta. Visbiežāk receptes tiekot lūkotas konservēšanas padomu grāmatās.
Pīlādžu sula
Ievāc gatavas ogas, jo tās ir sulīgākas. Pīlādžus nomazgā, aplej ar verdošu ūdeni. Pēc 6 stundām samaļ. Iegūto biezsulu karsē no 70 līdz 80 grādiem. Biezumus, kas paceļas virspusē, nosmeļ ar putu karoti. Šādu sulu var izfiltrēt arī caur marli, pēc tam uzvāra, karstu pilda sagatavotās pudelēs un aizvāko.
Pīlādžu želeja
Iegūto sulu uzvāra kopā ar cukuru attiecībās 1:1,5, lej burkās un aizvāko.
Pīlādžu sīrups
Sulu lēni vāra kopā ar cukuru (attiecības 1:1,2), kamēr sabiezē. Ļoti labs pie tējas, ārstējot saaukstēšanos, klepu, angīnu.
Pīlādžu ievārījums
Gatavas ogas 24 stundas mērcē aukstā ūdenī, lai mazinātu rūgtumu. Pēc tam 15 minūšu blanšē. Sagatavotās ogas liek cukura sīrupā (kilogramam ogu pievieno 0,3 l ūdens un 1,2 kg cukura) un lēni vāra, kamēr ievārījums gatavs. Karstu pilda traukos un aizvāko. Šāds ievārījums tiekot pasniegts arī pie medījumu cepeša.
Pīlādžogas var arī sasaldēt, tad tās zaudējot rūgtumu.