Dzirdēts, ka sēņu šogad mežā esot vairāk nekā koku.
Dzirdēts, ka sēņu šogad mežā esot vairāk nekā koku. Vēl joprojām aug gailenes, baravikas, sācies cūceņu laiks, gana kremeldu, vilnīšu un citu sēņu.
Saulaines lauksaimniecības tehnikuma pasniedzēja Guna Gausiņa iesaka vārīt sēņu zupu ar kartupeļiem. Burkānu, pētersīļa sakni sarīvē uz rupjās rīves, sēnes sakapā. Katliņā taukos vai sviestā visu apcep, pieliek ēdamkaroti miltu, apbrūnina. Uzlej 1,5 litrus ūdens, pievieno sāli, trīs piparu graudiņus. Pēc 10 minūtēm pievieno kartupeļus, vāra, kamēr tie mīksti. Zupu pārkaisa ar zaļumiem, var pievienot skābu krējumu.
Dārzā turpina briest kabači. Tajos ir tikai 3 procenti cukura, maz organisko skābju, toties daudz C vitamīna un kālija. Kabači ir ļoti noderīgi bērniem un pieaugušajiem, kuriem nepieciešams saudzējošs, viegli sagremojams uzturs.
Kabaču biezeni gatavojot, dārzeni nomizo, izņem sēklas, sagriež gabalos vai uz rupjās rīves sašķēlē, vāra sālsūdenī. Mīkstu to izberž caur sietu vai samaļ gaļasmašīnā. Biezenim pielej pienu, uzvāra, tad maisot pieber mannā (600 g kabaču: 200 g piena : 50 g mannā). Uz lēnas uguns turpina vārīt, līdz mannā uzbriest. Pievieno sviestu. Ja vēlas, biezeni gatavo saldu, pievienojot cukuru, vanilīnu, kanēli.