Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

9 noderīgi padomi drošai braukšanai ziemā

Foto: Freepik.com/ teksomolika

Braukšanas apstākļi ziemā ir neparedzami un nereti pat sarežģīti – un nereti mainās ne pa dienām, bet pa stundām. Kā braukt droši, kādus noderīgus padomus ņemt vērā un kā pilna servisa līzings var palīdzēt mazināt rūpes, ko nereti izraisa starpgadījumi uz ceļiem ziemā, lasi turpinājumā.

Noderīgi ieteikumi drošai braukšanai ziemā

Braukšana ziemā mēdz būt izaicinoša, un ar sniegu, ledu un temperatūrām zem nulles jārēķinās un jāiemācās sadzīvot. Īpaši svarīgi tas ir sēžoties pie auto stūres, tāpēc noderēs virkne ieteikumu, kas braukšanu padarīs drošāku un patīkamāku, kā arī palīdzēs negaidītās situācijās uz ceļa.

1.    Brauc atbilstoši laikapstākļiem

Droša braukšana ziemā – tas nozīmē piesardzīgāk – lēnāk, ievērojot lielāku distanci starp automašīnām (lai nepieciešamības gadījumā varētu paspēt nobremzēt) un izvairoties no straujiem manevriem. Pirms došanās ceļā, izpēti laika prognozi.

Ja plāno doties tālākā ceļā, skaties prognozi arī galamērķim. Ja tiek prognozēti slikti laikapstākļi, kā, piemēram, sniegputenis vai sasalstošs lietus jeb atkala, kas var veicināt apledojuma veidošanos, izvērtē vai tiešām nepieciešams braukt un vai darīšanas iespējams pārcelt uz citu laiku. Braukšana ziemas apstākļos ar prasa pastiprinātu uzmanību.

2.    Izmanto kvalitatīvas ziemas riepas

Daudzi autovadītāji iecienījuši vissezonas riepas, taču ieteicamāk tomēr izvēlēties, daudz labāku saķeri nodrošinošās, ziemas riepas. Tie, kam ir pilna servisa līzings, par to var neuztraukties, jo ziemas riepu nomaiņu nodrošina līzinga kompānija.

Likums nosaka, ka ziemas riepām uz vieglajām automašīnām jābūt no 1.decembra līdz 1.martam. Taču ieteicams tās uzmontēt uz auto jau laicīgāk – oktobra beigās vai novembra sākumā –, jo nereti sniegoti un slideni laikapstākļi Latvijā var atnākt ātrāk nekā gaidīts.

Atceries, minimālais atļautais protektora dziļums ziemas riepām ir 4 mm, bet ieteicams negaidīt mirkli, kad riepas nodils tik daudz. Drošības apsvērumu dēļ, riepas rekomendē mainīt ātrāk, vēl nesasniedzot minimālo atļauto protektora dziļumu. 

3.    Rūpējies par labu redzamību

Noteikti izmanto ziemas vējstiklu šķidrumu, lai vējstikls būtu tīrs un redzamība maksimāli laba. Ziemas vējstiklu šķidruma sastāvā ir etilspirts, tāpēc tas ļauj notīrīt logu arī sala apstākļos.

Drošu braukšanu ziemā un labu redzamību nodrošina arī kvalitatīvas un spilgtas gaismas. Nedrīkst aizmirst par to, ka laiku pa laikam nepieciešams veikt automašīnas lukturu pulēšanu. To veicot, var uzlabot apgaismojuma efektivitāti un līdz ar to arī drošību.

4.    Ņem līdzi lāpstu un vilkšanas piederumus

Saliekamā lāpsta un vilkšanas piederumi lieti noderēs, lai tu nepaliktu uz ceļa, ja mašīnai kas noticis. Piemēram, gadījies iestigt dziļākā sniegā vai varbūt nepieciešams palīdzēt izvilkt no kupenas kādu citu auto. Ja tev ir personīgais auto bez KASKO vai automašīna līzingā, būs jātiek galā pašam, taču pilna servisa līzings piedāvā arī 24/7 palīdzību uz ceļa. Ziemā tā īpaši noder.

5.    Neatstāj degvielas līmeni līdz minimumam

Ziemā labāk neatstāt degvielu līdz minimumam, īpaši ārpus pilsētas. Var gadīties dažādas neparedzētas situācijas, piemēram, iestigšana sniegā, kas var patērēt vairāk degvielas, tāpēc labāk uzpildīt degvielu jau laikus. Arī elektroauto uzlāde ziemā jāveic savlaicīgi, jo, braukšana ziemas apstākļos, patērē lielāku enerģijas daudzumu.

6.    Parūpējies, lai logi neaizsalst

Nereti logi mašīnai mēdz aizsalt ne vien no ārpuses, bet arī no iekšpuses. Tāpēc parūpējies, lai salonā nav pārāk liels mitruma līmenis. Vējstiklam no ārpuses vari uzklāt pārklāju, lai no rīta nebūtu jāskrāpē logi.

7.    Kārtīgi notīri auto

Nereti gadās redzēt, ka priekšā braucošajam auto uz jumta palikusi pamatīga kupena. Tā noteikti nevajadzētu darīt – par nenotīrītu jumtu var būt sods, turklāt tas var radīt bīstamību citiem autovadītājiem. Braucot ar lielu ātrumu, kupena no auto jumta var noslīdēt un uzkrist uz aiz muguras braucošā auto.

8.    Atsvaidzini zināšanas drošas braukšanas nodarbībās

Ja braukšanas pieredze ziemā nav liela un ja gribi justies droši arī sarežģītos braukšanas apstākļos, ļoti ieteicamas ir drošas braukšanas nodarbības. Tajās tu varēsi izjust, kā mašīna uzvedas dažādos ceļa apstākļos, un arī uzzināt, kā pareizi rīkoties.

Konsultācijas braukšanai ziemā organizē gan autoskolas, gan arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Par nodarbībām autoskolās jāmaksā. Savukārt bezmaksas konsultācijas dažādās Latvijas pilsētās ziemas sezonā piedāvā CSDD. Pieteikties var CSDD mājaslapā, tomēr ņem vērā, ka nodarbības ir pieprasītas un brīvās vietas uz tām vienmēr aizpildās ļoti ātri.

9.    Pārliecinies, ka auto ir tehniskā kārtībā

Pirms ziemas sezonas svarīgi pārbaudīt, vai auto ir tehniskā kārtībā. Īpašu uzmanību pievērs bremzēm un akumulatoram. Ja auto iegādei izmantots pilna servisa līzings, auto apkopes nodrošina līzinga kompānija – tad ceļā vienmēr vari justies droši.

Pilna servisa līzings – braukšana ziemas apstākļos bez raizēm

Foto: Avis

Esam jau pieraduši, ka savu personisko mobilitāti un iespēju pārvietoties varam nodrošināt dažādi. Atkarībā no dzīves situācijas un dažādiem apstākļiem tā var būt arī auto īre. Avis piedāvātais pakalpojums “pilna servisa līzings” pēc būtības vairāk līdzinās ilgtermiņa automašīnas nomai. Tu saņem auto, lieto to noteiktu periodu, maksājot fiksētu mēneša maksu, bet pēc termiņa beigām atdod auto atpakaļ, izvēloties citu sev tīkamu modeli.

Automašīnu nomas un līzinga kompānija Avis piedāvā plašu auto modeļu izvēli – pilnīgi jaunus auto, tieši no oficiālajiem automašīnu izplatītājiem, dažādām vajadzībām – no mūsdienīgiem elektroauto un hibrīdiem, piemēram, Toyota RAV4 Hybrid līdz ģimenes auto un dinamiskiem hečbekiem kā Škoda Scala. Klients ir pirmais auto lietotājs.

Pilna servisa līzings nodrošina tādus pakalpojumus, kā tehnisko palīdzību uz ceļa, KASKO apdrošināšanu, riepu nomaiņu un nepieciešamās tehniskās apkopes un obligātās apskates. Tas ļauj izbaudīt mobilitātes sniegtās priekšrocības, neraizējoties par daudziem jautājumiem, kas saistīti ar auto uzturēšanu, kā arī justies droši uz ceļa ziemā.

Ienāc MyAvis.lv un uzzini, kā varam tev palīdzēt braukt ar prieku un bez lieka stresa!

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.