Lieldienu galdā liekami arī dažādi biezpiena ēdieni, un arvien lielāku popularitāti iegūst no saldas biezpiena masas gatavotais deserts jeb pasha. Esmu jau izmēģinājusi vairākus tās veidus, bet šoreiz, lai arī jums pirms svētkiem paspētu piedāvāt recepti, Lieldienas jau “nosvinēju” ar šādu ogu gardumu.Treknu saldo krējumu, olu un cukuru samaisīju un uz nelielas uguns uzvārīju. Maisot turpināju vēl pakarsēt, līdz masa sāka biezēt, tad katliņu no plīts noņēmu.Sablendētas abu veidu ogas (šoreiz izmantoju saldētās) atlaidināju, šķidrumu nolēju, tad biezeni katliņā uzvārīju, noņēmu no uguns un iemaisīju sasmalcinātu balto šokolādi.Biezpienu ar mīkstu sviestu kopā saputoju, pēc tam pievienoju abas – gan krējuma ar olu, gan ogu – uzvārītās masas un visu kopā ar mikseri sajaucu. Visbeidzot piemaisīju žāvētās dzērvenes.Dubultā salocītu marles gabalu viegli samitrināju un nospiedu. Ar to izklāju atbilstoša izmēra caurduri, izlīdzināju tajā biezpiena un ogu masu, pārsedzu ar marles galiem un uzliku nelielu slogu. Caurduri ievietoju bļodā, lai tajā varētu notecēt liekais šķidrums, kas jānolej. Liku visu ledusskapī uz 12 stundām. Pēc tam gardumu apvērsu uz lēzenā šķīvja un noņēmu marli. Deserta greznošanai izmantoju svaigas ogas.
●0,5 KILOGRAMI BIEZPIENA,
●150 GRAMU ZEMEŅU,
●30 GRAMU ĶIRŠU,
●50 GRAMU SVIESTA,
●100 MILILITRU SALDĀ KRĒJUMA,
●1 OLA,
●20 GRAMU BALTĀS ŠOKOLĀDES,
●100 GRAMU CUKURA,
●70 GRAMU ŽĀVĒTU DZĒRVEŅU.
Lieldienu kuličs ar biezpienu
Sviestu izkausēju un atdzesēju. Biezpienu, pienu, olu, cukuru, vaniļas cukuru, sviestu, rozīnes (tās gan ņēmu vairāk par norādīto) un kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus rūpīgi samaisīju kopā. Izliku mīklu abās mazliet ar augu eļļu ietaukotās izjaucamajās veidnēs (mīklas daudzums bija kā radīts tieši tām!) un ievietoju līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu apmēram 40 minūtes, līdz kuliči bija gatavi. Tos no veidnēm viegli atbrīvoju un uz restītēm atdzesēju. Vajadzēja arī izrotāt, tādēļ šoreiz Lieldienu maizīti pārklāju ar baltās šokolādes glazūru un, lai būtu vēl krāšņāk, pārkaisīju ar konditorejas dekoriņiem.
●1 OLA,
●180 GRAMU BIEZPIENA,
●150 GRAMU CUKURA,
●50 MILILITRU PIENA,
●50 GRAMU SVIESTA,
●320 GRAMU MILTU,
●2 TĒJKAROTES CEPAMĀ PULVERA,
●50 GRAMU ROZĪŅU,
●VANIĻAS CUKURS,
●AUGU EĻĻA.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne
Reklāma